Wij hebben thuis een hele verzameling luisterboeken, vooral mijn jongste dochter is er dol op. Ze luistert er graag naar voor ze gaat slapen en tijdens lange autoritten. Luisterboeken zijn niet alleen leuk, maar ze kunnen ook nuttig zijn. Waarom zijn luisterboeken een goede aanvulling op leesboeken?
Categorie: Taal
Zelf een antwoord verzinnen – oefeningen
Een zin langer maken, een zin afmaken, een voorbeeld geven; allemaal situaties waarbij je zelf de inhoud van het antwoord moet verzinnen. Sommige kinderen hebben hier veel moeite mee. Ze lopen vast op dit soort vragen; ze staren minuten lang naar de vraag, vullen uiteindelijk niks in, of geven een half antwoord. Hoe kan je dit oefenen?
Spelling oefenen, wat is effectief en hoe houd je het leuk?
Spelling is voor sommige kinderen lastig. Veel oefenen is dan de enige manier om de spelling van woorden geautomatiseerd te krijgen. Maar hoe oefen je het best? En hoe houd je het leuk?
Geen test
Oefenen moet geen test worden. Dus niet alleen maar kijken of een kind weet hoe een woord geschreven moet worden en dan fouten verbeteren.
Rijmen met kleuren – maak woordparen, speel memory of domino
Met deze woordkaarten kan je rijmen oefenen aan de hand van de kleuren. Zo ontwikkel je klankbewustzijn, belangrijk voor het leren lezen.
Rijmen
Om te kunnen rijmen moet je horen dat twee woorden op de zelfde klanken eindigen. Je moet je dus bewust zijn van hoe beide woorden klinken en de klanken kunnen vergelijken.
Dat klankbewustzijn heb je ook nodig bij het leren lezen en schrijven
Werken aan woordenschat: woorden kiezen om mee aan de slag te gaan
In dit derde deel uit een serie van drie over woordenschat, vertel ik wat belangrijk is bij kiezen van woorden om aan te leren. Lees ook deel een: wat is woordenschat en deel twee: hoe leer je nieuwe woorden?
Het aantal woorden in de Nederlands taal is ongelooflijk groot. Hoe selecteer je dan woorden om mee aan de slag te gaan?
Drie typen woorden
Een hulpmiddel bij het kiezen van woorden is het drielagenmodel van Beck & McKeown. In het model woorden onderscheid gemaakt tussen basiswoorden, algemene woorden en specifieke woorden.